
MDT Dromen & Dagmerries
Laat je meeslepen in een doolhof van emoties. Begrijp jezelf, begrijp de wereld.
MDT Dromen & Dagmerries
In onze droom komt Dromen & Dagmerries tot stand samen met jongeren. Jongeren die nog niet de kans hebben gehad om te laten zien hoe creatief ze zijn, hoe goed ze iets kunnen opbouwen en kunnen samenwerken. Ze worden uitgedaagd om na te denken hoe ze kunnen bijdragen aan een socialere en inclusievere samenleving.
In onze droom draagt Dromen & Dagmerries bij aan hun zelfvertrouwen, ontwikkeling en eigenaarschap.
Door een maatschappelijke diensttijd (MDT-)traject te volgen van 80 uur krijgt een jongere (12-27 jaar) de kans om zich te ontwikkelen, nieuwe mensen te ontmoeten (buiten de eigen leefwereld) en bij te dragen aan iets positiefs voor de samenleving.
"Met swipen, appen en liken zien we en een veelheid van emoties op een dag, maar staan we er wel eens echt bij stil?"
Planning Dromen & Dagmerries
Fase 1. Creatieve wedstrijd.
We organiseren een creatieve wedstrijd. Visualiseer je emoties, dromen en angsten en maak kans op mooie prijzen. Doe dit thuis, op school of kom naar één van de knutselbijeenkomsten.
Fase 2. Samen met jongeren en kunstenaars gaan we nadenken over de vormgeving van alle ruimtes in het doolhof. We gebruiken de inzendingen van de creatieve wedstrijd als input. En we bouwen de basisstructuur voor het doolhof.
Fase 3. Jongeren gaan in sessies in gesprek met elkaar en met mensen met een andere achtergrond over emoties, angsten en dromen. Ook dit is input voor het doolhof en voor een workshop over emoties die jongen met hun klas kunnen volgen. De jongeren zijn in de lead. Kunstenaars en decorbouwers bouwen Dromen & dagmerries
fase 4. Opening van Dromen & Dagmerries voor het publiek.
Expositie van de inzendingen van de creatieve wedstrijd.
Jongeren bedenken samen met experts het aanbod van de creatieve of informatieve workshops die in de educatieruimte gegeven kunnen worden.
Doelen van Dromen & Dagmerries:
Jongeren ontwikkelen hun talenten:
Jongeren kunnen bij Dromen & Dagmerries op verschillende manieren hun talenten ontwikkelen. Er zijn veel mogelijkheden om creativiteit te laten zien; praktisch met hun handen iets maken of door na te denken over vormgeving of via media als beeld en geluid. Daarbij kunnen ze talenten ontwikkelen op het gebied van zelf iets organiseren of iets uitzoeken en een voorstel uitwerken.
Daarnaast zullen de jongeren worden uitgedaagd in het:
aanspreken van vreemden, vragen stellen, interesse tonen in anderen/ andere culturen, samenwerken/ compromissen maken, zelf voorstellen doen/ initiatief nemen, klantvriendelijk zijn
De begeleiding zal gedaan worden door de projectleider en de betrokken medewerkers. Daarnaast zal er individueel en in groepsverband aandacht zijn voor trainingen over kernkwaliteiten en valkuilen (waardering en irritaties), feedback geven en ontvangen en over verschillende persoonlijkheidstypen. Deze trainingen worden verzorgd door coaches.
Dromen & Dagmerries moet een ontspannen gezellige locatie zijn, waar jongeren graag zijn, zich op hun gemak voelen en zich gewaardeerd voelen.
Jongeren ontmoeten mensen buiten hun eigen leefwereld:
De jongeren zullen tijdens hun MDT extra traject vooral veel creatieve mensen ontmoeten zoals kunstenaars, decorbouwers en technici. Daarbij is er ook veel aandacht voor inspiratie uitjes waarbij de jongeren vragen kunnen stellen en een kijkje achter de schermen krijgen.
Ook de samenwerking met de faculteit Psychologie van de Leidse universiteit zal leiden tot ontmoetingen buiten hun eigen leefwereld.
Jongeren doen tegelijkertijd iets voor de samenleving:
In deze droom heeft
Dromen & Dagmerries een culturele, sociaal- maatschappelijke en educatieve waarde; het hele project heeft van het begin tot het eind in alle fasen de bedoeling om te verbinden en inclusief te zijn.
Door met kunst te laten zien dat iedereen dromen en angsten heeft; het maakt niet uit welke culturele achtergrond, opleidingsniveau of leeftijd je hebt. Bij
Dromen & Dagmerries
wordt duidelijk dat je niet alleen bent in je emoties en krijg je meer begrip voor de emoties van anderen.
Het wat en waarom van een MDT-traject:
Wat:
Een MDT-traject duurt 80 uur, je kan zelf aangeven welke tijden voor jou handig zijn.
Je maakt zelf een plan wat je zou willen doen of op welke manier je wil bijdragen. Wil je met je handen creatieve dingen doen of vooral mee denken en mee onderzoeken of mee organiseren (van werkzaamheden of workshops).
Je krijgt begeleiding bij de uitvoering van je plan.
Verder kan je mee op inspiratie uitjes en praat en denk je mee bij creatieve sessies met kunstenaars of onderzoekende sessies met mensen met verschillende achtergronden.
Waarom:
Je leert nieuwe dingen, je ontdekt wat je allemaal kan en je ontmoet nieuwe mensen en werkt met een geweldige groep mee aan iets heel cools. Aan het eind ontvang je een certificaat waarmee toekomstige werkgevers kunnen zien waarom ze jou moeten aannemen.
Wil jij een MDT-traject volgen bij MDT Dromen & Dagmerries, neem dan contact op!
Visie op MDT:
De organisaties die in partnerschap betrokken zijn bij Dromen & Dagmerries werken niet allemaal met jongeren, maar zij geloven dat het goed is voor jongeren om mensen te ontmoeten buiten hun leefwereld en om dingen te doen of proberen die ze nog nooit eerder hebben gedaan. Het is belangrijk om jongeren aan te sporen en te complimenteren op het proberen van nieuwe dingen buiten hun comfortzone, want op die manier komt er nog meer ruimte voor talentontwikkeling. En creativiteit is nooit goed of fout, alles mag.
Met Dromen & Dagmerries willen we een verbindende en maatschappelijke bijdrage leveren door bezoekers o.a. de emoties van anderen en andere culturen beter te laten begrijpen. Jongeren hierbij laten meedenken en laten aangeven op welke wijze die boodschap het beste overkomt en welke voorbeelden je zou kunnen gebruiken, helpt om de beste manier te vinden.